Produkcja

owoce koli

Dwa składniki, które odróżniają Coca-Colę (i podobne do niej napoje, potocznie określane w Polsce colami) od innych napojów gazowanych pochodzą od liści koki oraz owoców koli. Jej specyficzny smak pochodzi od mieszanki cukru oraz ekstraktów otrzymywanych z wanilii,pomarańczy i cytryny. Pozostałe składniki mają znikomy wpływ na smak napoju.


liście koki




Przy produkcji ekstraktu Coca-Coli wykorzystuje się liście koki. Do 1903 r, przeciętna szklanka Coca-Coli zawierała ok. 9 mg kokainy. Po tej dacie zaczęto stosować liście koki pozbawione kokainy.


Skład: woda, cukier (w Coca-Cola Light aspartam), dwutlenek węgla, karmel amoniakalno-siarczynowy E150d (barwnik), kwas ortofosforowy E338 (regulator kwasowości), aromaty, kofeina. Bardzo podobny skład ma napój Pepsi.
W sierpniu 2010 roku opublikowano zdjęcie z 8 lutego 1979 roku, na którym widnieje receptura stworzona przez Johna Pembertona, zrobione przez dziennikarza z Atlanty.
Specyficzny smak Coca-Cola zawdzięcza zawartości mieszaniny smakowo-zapachowej o nazwie – Merchandise 7X. W Merchandise 7X znajdują się olejki eteryczne: pomarańczowy, cytrynowy, z gałki muszkatołowej, z kolendry, z kwiatów pomarańczy gorzkiej, cynamonowy.



Skład Coca-Coli